onsdag 1 september 2010

Sommarminnen: Pasta Fagiole

Blev bjuden på en fantastisk god pastarätt av några bekanta ett tag sen och bestämde mig att göra en egen variant av den rätten. Hade kokat ett fläsklägg dagen innan och låtit den svalna i sin egna buljong samt kokat små vita bönor och lagt in dem i olivolja, timjan och vitlök. Båda billiga ingredienser som behöver lite kärlek för att bli underbara.
 Förberedelser var:

Lilla skålen: (Färdiga saker som gick in sist i grytan) Vårlök, timjan, rosmarin, persilja, bärnstenstomater, dessutom inte i bild små vita bönor färdigkokta.

Tallriken: (saker som fick koka ett tag) Paprika, purjolök, morot, aubergine, spetskål, persiljestjälkar.

Plockat fläsklägg.

Sauterade allt på tallriken tills det blev glansigt och sött. Hade i fläsklägget och lite buljong, vitt vin. Lät det puttra ihop lite innan jag hade i bönor och lilla skålen och gnocchi.
Kollade upp ett par recept på gnocchi (hade aldrig gjort det förut) och tog ett som verkade ok.

400g potatis med skal
175 ml vetemjöl
1 ägg
ca 1 msk olivolja

Koka potatisen klar, låt ånga av och kallna lite innan den skalas och pressas. Lägg ut på arbetsbänken med mjöl och gör ett hål i gropen. Lägg i ägget och olivoljan och rör runt tills det blir en smidig deg. Dela upp degen på fyra och rulla ut med händerna till 1-2 cm tjocka ormar. Dela med en degskrapa till små gnocchis och mjöla lite lätt medan du arbetar med dem så att de inte fastnar.
Koka upp saltat vatten och lägg ner ca hälften i taget. De flyter upp efter någon minut och då är de klara. Jag hade i dem i grytan så fort de var klara.
Enkelt, lantligt och förbannat gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar