lördag 25 september 2010

Sommarminnen: Meze.

Man får ju blandad glädje och ångest när man kollar på bilder från i somras, men lite kul är det ju också. Trist bara att det inte varar för evigt :)

Kafteri - Grekisk fetaoströra. Så jävla god. Perfekt om man ska grilla, eller om man bara gör hemma till vad man vill. Try it!

Fetaost ca 150gr
1 mogen tomat
1 chili ex spansk peppar
olivolja
torkad oregano

Lägg ut en stor bit alufolie och lägg biten av feta mitt på. Se till att osten är ganska utfläkt, någon cm hög bara. Kan också smulas. Lägg på skivad tomat och tunt skivad chili. Strö över oregano och ganska rikligt med olivolja. Vik ihop och lägg i ännu ett ark alufolie för säkerhetsskull. Lägg på grill eller i 225ºC ugn i ca 20-40 min. Det tar längre tid än man tror för osten att smälta. Skrapa ur massan och mosa sönder med en gaffel. Gott!



Keftedakia. Små köttfärsbiffar.

Vet ej recept. Blanda färs, lite rått ris (okokt), strimlad persilja, salt&peppar, olivolja, oregano. Låt stå någon timme minst, helst över natten i kyl. Stek små lätt mjölade biffar. Våga göra på fri hand, det är värt det.


Stekta pepparfrukter. Så söta och så goda och så jävla jobbiga att skala.

Man hittar dessa alltid i typ Bredäng eller Skärholmen eller någon annan lokal förort. Dessa hittade jag på en vanlig mataffär, de är turkiska och är inte av den starka sorten. Stek dem i olja, ganska hög värme tills de är svärtade runt om. Lägg upp på en tallrik eller skål och plasta med plastfilm alt lägg i en påse och låt svalna något. Skala sedan och garnera med lite olivolja och flingsalt.


Serverade med en tomatsallad (tomater och lök från Grekland) en sallad med syrade grönsaker och en hemgjord råglevain.

2 kommentarer:

  1. ett typiskt grekmezebord!!!
    gott gotti gott gott...
    ibland kan man råka ut för riktigt starka pepparfrukter (piperies)
    det gjorde jag, en gång, och i flera dagar kunde inte få tungan att återhämta sig...
    men som allt annat går sånt också över!
    ris i blandfärs för keftedakia har jag aldrig haft, däremot är det gott med pressat vitlök och ett ägg - ägget håller det hela samman!

    SvaraRadera
  2. mmm..ser gott ut det där. Ska försöka göra det nån gång men i kväll blir det nybakt bröd med tonfisk, snöbollschampinjoner och rödlök tror jag..en kall Sierra Nevada IPA till detta blir nog perfekt..

    SvaraRadera