fredag 24 september 2010

Kvällens Middag: Anka med krämig blomkålskräm.

Letade djupt i frysen idag för att hitta något spännande och hittade ett fint ankbröst. Har ingen aning när jag stoppade in den där, men gott var det!


Började med att koka rödbetor (fick tag i billiga fina häromdagen). Kokade allt och la in de flesta skivade i en 1-2-3-lag för framtiden. Resterande klyftades och fick ligga i en liknande lag, fast vattnet byttes ut mot olivolja. Hade i kumminfrön och ett lagerblad också. Bäst smak kommer fram om de är varma när de går i marinaden för att suga upp alla smaker bäst.

Delade blomkål i mindre bitar och kokade med vatten och rapsolja (oljan gör krämen glansigare). Kokade mjuk, silade och mixade med smör och lite mjölk (hade inte grädde). Lite salt och tabasco för att smaka av.


Skårade fettet och kryddade. Lilla flärpen blev mat till Dessan.

De små bitarna är till den lilla och stora till de stora. Bästa sättet att steka anka (tycker jag) är att lägga den med fettet neråt i en kall panna och sedan lägga pannan på varm platta. Då får man ut fettet och samtidigt steker skinnet ordentligt. Salta, peppra och sockra (hjälper krispigheten på skinnet). Sedan in i ugnen ca 7-9 min på 175ºC. Låt alltid vila ca 10 min! Annars blir det lätt torrt och tråkigt.


Delade potatis i bitar och blancherade nästan klara och stekte sedan i ankfett, smör, timjan och vitlök. Mittenbilden är små bitar av ankskinn som man typ suger ut fett av för att sedan steka i. Amazing potatoes.


Upplägget: Ok.
Smaken: Obeskrivlig :)

3 kommentarer:

  1. ovanligt men intresant med anka... det äter man ju inte varje dag och förhoppningsvis är det mindre massproduktionsgrej!

    SvaraRadera
  2. mm...crispy duck
    men varför har du bakplåtspapper över när du kokar blomkålen?

    SvaraRadera
  3. funkar som lock och så håller den all blomkål under ytan för att göra alla bitar färdigkokta samtidigt. puZz

    SvaraRadera