fredag 7 januari 2011

Lammtagine forts.

Yes! Svängde förbi Hötorget igår och fick tag i merguez. Det är ju en väldigt god korv som man kan äta som den är eller ha i tex en gryta. Smakrik och smakgivande.



Ville inte ha så mycket. 4 korvar fick räcka. Stekte upp dem och hade i grytan.


Sen gjorde jag en cous-cous med saffran som även hade torkade aprikoser och sultanrussin i.

En praktikant lärde mig ett väldigt användbart knep med cous-cous. 1 del cous-cous till 1.1 del vätska. Koka upp vätskan (hönsbuljong, kryddor, du kan ha i det mesta) och vispa ner den över cous-cousen. Rör om ordentligt och täck över med lock. Vänta 10 min och rör om igen luftigt, klart. Använd visp för större mängder eller gaffel. Bra är att använda en låg form, tex en ugnsform och täcka med plastfilm som lock. Då slipper man att det kladdar ihop. Man kan även massera cous-cousen med olivolja först innan man har i vätskan.

Tack praktikant. Må du praktisera för alltid.


Anrättningen ordnades upp från botten så här: Cous-cous, lammtagine, yoghurt, persilja och sen lite mandel och cashew. Smakerna bara snurrade runt. Sött från torkade frukter. Mustig, mör, magnifik lammgryta, kryddig och välsmakande med lamm som fara föll sönder i munnen. På ett bra sätt! Lite saftighet från yoghurt, fräsch persilja som balanserar kryddorna, knapriga nötter som gick ihop med kikärtorna.
En av de bästa rätterna jag ätit på väldigt länge. Kan HELT rekommendera ett köp av lammrygg, det är relativt billigt, närproducerat (från Gotland) och så så gott.

Chenqui.

2 kommentarer:

  1. du har alltså inte smör på cous-cousen (the rice so good they named it twice)? Fick höra idag att det skulle man ha på.

    SvaraRadera
  2. "The rice so good they named it twice"
    ahaha! Klockren.
    Nej, har aldrig hört det, men kan tänka mig att det är gott, dock inte nödvändig i denna rätt.
    Vem sa det?

    SvaraRadera