lördag 20 november 2010

How NOT to do: Falafel.

Ok. Jag är en människa, en människa som alla andra, och jag kan också göra fel. Jag vet jag vet, ni tänker: "Benny göra fel? Neeej det händer aldrig". Men ja, det händer mig också. Det här fallet gäller falafel. Kanske trodde jag att jag för mycket på mig själv? Trodde att det bara skulle sitta? Jag har ju knappt gjort det förut. Kanske var det så att jag trodde att mitt Mellanösternarv skulle se till att färdigheterna skulle finnas i mina fingrar?
Jag vet inte, men det sket sig iaf. Och så här gick det till:


Jag hade blötlagt kikärtor från Saltå Kvarn över natten. Kokade upp och hällde av vätskan och lät dem svalna. Här har vi felet "grande". Hade jag bara ögnat genom vilket recept som helst på falafel på nätet hade jag sett att ingen kokar ärtorna. Jag hade ganska snabbt insett att det är just det man INTE ska göra. Att man då förlorar stärkelsen som håller ihop smeten.
Men jag tittade inte på något recept. Jag bara körde.


Mixade och blandade ihop med spiskummin, tahini, tabasco och salt. Kikärtorna hade kokat med lite timjan och hönsbuljong, så de smakade gott i sig. Lät smeten vila i kylen under tiden jag gjorde lite andra grejjer. Om jag nu visste vad som väntade sen..


Jag slängde in en riktig delikatess i ugnen. Den kallas Kafteri (den starka) eller Xtipiti (sönderslagen) på grekiska. Fetaost i typ 1-2 cm tjock skiva, sen lite tomat och chili i skivor toppat med olivolja och oregano. 


 Den slänger man in i ugnen i ca 30 min eller i kolen när man grillar (lite extra inslaget i folie). Passade på att samköra en aubergine också. Den mosade jag sedan och blandade ihop med tahini, yoghurt och finhackad rödlök.


Medan det höll på i ugnen tärnade jag lite purjo (bara det vita). Se till att skölja purjo ordentligt då den ibland innehåller sand och jord.


Sauterade purjon i smör och olivolja tills den blev glansig och söt.


 Då hade jag i grön och röd paprika tärnad och fortsatte sautera under omrörning. Sista 5 minuterna hade jag i timjan, salt, lite socker och lite krossade tomater, bara lite så att det smetade ihop sig.


Sen formade jag falafeln. Jag rullade den i sesamfrön.


Tog min tid och gjorde små fina bollar som skulle vara som munsbitar till rörorna. 


Sen kom jag på att fetaosten hade varit inne för länge i ugnen. No! Bränd! Tänkte jag. Men det var bara gott. Typ rostad ostsmak. Så där blev jag räddad. Men..


I med falafeln i varm olja och tycker att någonting verkar konstigt här. Så här ska bollarna inte bete sig. De ska inte bli platta och flyta ut. NOOOO!!


Mycket jobb. Mycket förväntan. Mycket förgäves. 

Men det blev gott iaf :D Bara att istället för falafel och 3 röror blev det 3 röror och friterad kikärtsfras.

Man kan inte alltid lyckas.
Men man blir nästan alltid mätt.

1 kommentar:

  1. hahaha... nästa gång gör du rätt! darför är det bra att göra misstag för man lär sig genom dem!
    det smakade säkert gott även i denna form och utseende...

    SvaraRadera