söndag 21 november 2010

Studentens bästa vän: Chili.


Här är en chili, dvs kokt kött med färska och torkade kryddor och bönor. Den är serverad med lite hackade grönsaker och frukter, kokt ris och gräddfil. Det är en supergod kombination som jag tycker att alla ska prova att göra. Här följer hur man gör en chili och varför :)

Sautera lite lök, chili, vitlök. Om du vill även blekselleri, lite morot, lite vitkål mm.
Tillsätt sedan lite kryddor. Viktigaste kryddan är spiskummin, men man kan ha i en nejlika, lite kummin, lite gul curry, korianderfrön, timjan osv.
Stek med kryddor och tillsätt tärnat kött som tex högrev, fläskkarré eller liknande.
Fräs ihop och ha i lite tomatpuré samt krossade tomater.
Du kan nu ha i någon slags buljong eller fond, tex kalvfond eller kycklingbuljong.
Koka tills köttet är mört, det tar ca 1-2 timmar, och smaka sedan av med rödvinsvinäger och salt.
Avsluta om du vill med lite kokta bönor eller burkbönor.

Man kan variera ganska mycket, det behöver inte smaka "mexikanskt", man kan ha i lite kanel, kardemumma och andra currypastor för att gå mot det asiatiska, eller bara enkla kryddor som fänkålsfrön, peppar eller så för enklare smaker.
MEN, när man kryddar lite hårdare kan man med fördel ha i lite vadsomhelstkött, alltså kanske lite söndagsstek som blev över eller köttbullar eller lite fläsk från något kok mm. Dvs mat som inte ätits till lunch dagen efter eller någon snutt här och där som man plastar och lägger i frysen någonstans och har då och då lite frysrensning. Men andra ord en god chili :D
Lycka till.

2 kommentarer:

  1. Haha roligt att du skrev det där idag när jag faktiskt lagade det där igår kväll. Fick dock inte smaka den förrän idag men min blev i alla fall god!

    SvaraRadera
  2. Som sagt, studenternas bästa vän :)

    SvaraRadera