onsdag 20 oktober 2010

How to do: Kimchi

Kimchi är en skön grej att ha i kylen. Används till mycket, i mat eller som tillbehör till mat. Man kan mixtra lite med sältan från fisksåsen om man inte är van med smaken för att den kan vara väldigt intensiv. Om man inte är van som sagt. För är man van, beroende, så gillar man den där salta, starka, picklade smaken. Så orkar du dig igenom ett par dagars pillande så är du hemma. Ok, nu kör vi.


Köp ett par fina huvuden kinakål (salladskål). Dela på längden och lägg i något slags kärl eller en skål som de får plats ordenligt, för de sväller och flyter upp. Koka upp en 10%-ig slatlag, dvs 90% vatten 10% salt och häll över kålen så att det täcker ordentligt. Lägg på någon slags tyngd som håller kålen under ytan. Låt stå i rumstemperatur i 1 dygn. 


Nu ska vi göra en massa som man sedan "klappar" kimchin med, dvs smetar in mellan blad och masserar med. Ingredienserna jag har använt är morot, chili, vitlök, ingefära, citron, koreansk rödpeppar (finns på asiatiska affärer och är nästan väsentlig för rätten), socker, fisksås. Kan inte säga exakt recept, utan jag hänvisar hit eller hit. Jag går lite på känn och smakar av allt eftersom, men så har jag ju gjort det här förut också. Det är inte svårt, utan kräver att du smakar på det du gör. 


 Dag två sköljer du kålen med kallt vatten. Sen klämmer du bort allt vatten. Sen är det bara att börja klappa och massera. Plasthandskar är att rekommendera. På bilden ser man att jag valde att grovriva moroten. Det var ett försök och det funkade fint. Förvara i rent kärl i kylen eller plastpåsar. Mjölksyran utvecklas efter ett par veckor, men det är gott att äta redan efter ett par dagar. Man brukar inte kunna hålla sig.  :)

Så vad kan man göra med kimchin? Jo kanske lite Bibimbap, eller som tilltugg till något stekt kött. En trevlig grej är att göra Pork Kimchi. Det är alltid gott med fläsk!

Lycka till!

1 kommentar:

  1. kan tänka mig att koreanerna äter kimchi så som vi äter toursi fast kimchi verkar svårare att tillaga!

    SvaraRadera