lördag 2 oktober 2010

How to do: Dumplings.

Det finns oändliga sorters dumplings med väldigt många olika sorters fyllning som tillagas på flera olika sätt.
Här följer en variant.

Till fyllning en massa av kyckling (lite stekt), purjolök mm. Favoriten är att ha rå färs som är grovmalen, men det här funkar fint. Man kan i princip fylla med precis vad som helst.


Ok. Jag använder här en deg eller ett "papper" som kallas gyozapapper. Gyoza är en det japanska ordet för dessa typer av dumplings. Degen finns att köpa fryst i ca 20-pack. Jag köpte de här på Japanska Torget på Tegnérgatan men de finns i alla asiatiska butiker. Ej att förväxla med wonton-papper.

Så man lägger ut ett ark. Lägger på en liten klick smet och sedan ännu ett ark på smeten. Vik in som på bilden så att det blir tajt och utan luft i kudden. Se till att jobba lite snabbt då det kan torka och spricka i degen.

Lyft upp en i handen och spruta ett par stänk vatten med en blomspruta.

Vik underifrån med tumme och pekfinger och nyp ihop. Vattnet har som funktion att hålla degen mjuk och fin samt att limma ihop.

Ta på var sida av den limmade delen och nyp på samma sätt underifrån med båda händernas tumme och pekfinger samtidigt till två till kanter. Nyp ordentligt så att de verkligen håller ihop.

Avsluta med en sista nypning så att det blir fem kanter. Fixera och nyp ihop allt så att det ser snyggt ut och håller ihop.




Låt dem med fördel vila i kyl i en halv dag då degen sätter sig. Ånga ca 5-8 min beroende på rå eller tillagad fyllning. Som sagt i förra inlägget så är de här ånginsatserna väldigt bra att ha. Very nice!

1 kommentar:

  1. de ser så gulliga ut men verkar vara besvärligt att göra dem... fast inget är svårt om man verkligen vill göra det!

    SvaraRadera