fredag 11 februari 2011

Svensk Klassiker: Fläsklägg med rotmos.

Ok, en rätt som tar lite tid men är enkel, rustik och väldigt god. På order fick jag slänga in en matlåda i frysen för svärfar också :) Fläsklägg är billigt men innehåller inte jättemycket kött då det är enorma bitar ben, svål runtom och lite fett och sånt. Detta är alltså rimmat fläsklägg.



Lägg fläsket i kallt vatten så att det täcker ordentligt och koka upp. Skumma av och tillsätt kryddor som kryddpeppar, svart och vitpeppar, ett par nejlikor och om behagas extra god buljong lite grejer som morot, gul lök, rotselleri mm. Lock på och småputtra i ca 2-3 timmar. Det är klart när köttet släpper från benet. Kolla också genom att typ rista med en gaffel eller något på svålen och den är helt mosig och särar på sig. 
 Låt ligga i buljongen och svalna/kyl ner på balkongen. Använd dagen efter! 
Sätt kastrullen på lägsta värmen och låt allt smälta och bli lite ljummet (buljongen är alldeles geléig och köttet svårt att jobba med när det är kallt). Plocka av svålen, plocka av kött i stycken och se till att lite sega och fettiga bitar åker av. Om inte du är en äldre gubbe och gillar sånt eller nåt.

Spara buljongen till mycket god soppa eller liknande.


Ta lite buljong och koka dina rotfrukter. Gamle gubben Wretman säger att man ska ha kålrot (nordens apelsin) och potatis bara, och om man vill ha lite finare färg ett par slantar morot. Men nu hade jag det jag hade vilket var potatis, morot, palsternacka, kålrot och rotselleri. Koka mjukt och mosa/vispa/pressa och rör ihop med lite smör samt späd med vätskan som kokades med. Var försiktig med saltet!


En beställd och fram. 


Swedish TV-dinner. Fläsklägg uppvärmt i sin buljong, rotmos och senap. Därtill tillkom knäckebröd med smör. Vad är grejen med double starch i svensk mat? Damn it! :)

3 kommentarer:

  1. Mmmm! Mums!
    Grejjen är att vi förr i tiden var rädda att frysa ihjäl, så vi spädde på med så mycket stärkelse och fett vi kunde för att fylla vår kropp med så mycket underhudsfett vi bara kunde. Nu får vi jobba hårt för att få bort det, både fetter och traditionen som delvis bygger på åtta-brödskivor-per-dag-rekommendationen.

    SvaraRadera
  2. Haha, ja jag vet. När jag gjorde lumpen (mycket fysisk aktivitet) var det ju åtta-brödskivor-per-dag-dieten som gällde. Och två omgångar mat. Galet!

    SvaraRadera
  3. Haha, det kan jag tro! Jag skulle aldrig överleva där!

    SvaraRadera