onsdag 9 februari 2011

Lökssås á la Wretman

Fick tag i en fin bit av rimmad fläsksida och tänkte att det skulle få bli en klassiker. Hur man trollar fram en löksås eller steker sidfläsk vet man ju rätt så bra, men det kan alltid var bra att ta en titt hos en mästare. I "Svensk Husmanskost" av Tore Wretman hittade jag en fin förklaring som gav magiska smaker.


Sautera finhackad lök i smör och se till att den blir lite brynt. 


Pudra över mjöl och rör runt en stund innan du har i gräddmjöl (grädde+mjölk) och buljong. Jag hade i lite buljong av fläsklägg som höll på och kokade samtidigt. Koka ihop såsen och smaka av med vitpeppar och mycket lite salt. Avsluta såsen med lite fett av steket från sidfläsken. Jag kunde ju inte låta bli att ha i lite timjan också :)


"Man skär fläsket i rätt tunna skivor med svålen på. Svålen blir om man rätt utför stekningen utsökt i sin spröda knaprighet. En gjutjärnspanna, torr och absolut blank sätts på rätt svag värme. Lägg ner fläskskivorna väl skilda från varandra. Låt dem stekas långsamt och häll av fettet om det blir för rikligt (...) Tag upp fläsket med stekspade och låt fettet rinna av på hushållspapper. Försök att avpassa stekningen så att fläsket är färdigt i sista stund just till servering"


Kokt potatis, stekt fläsk och löksås. Så gott och eftersom man var sliten efter att ha varit ute och handlat hela dagen blev det för mycket att ta en bild innan förtäring. Så så här såg det ut när jag var klar. Så ni vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar