måndag 5 december 2011

Entrecôte & Bea.

Här hemma är det kaoz. Våra förkylningar har avlöst varandra i snart 1,5 mån. Det tar på krafterna och nu har även jag säckat ihop. Därav den dåliga uppdateringen. Men mat måste man äta. Varför inte göra den god? :)

Här är en söndagsmiddag från förra helgen.


Först ut rödvinssky: Enkelt gjord med en flaska (billigt) rött vin som kokades ner med råsocker, russin, vitlök, lök, timjan, lagerblad och en kalvbuljongtärning. När den började bli tjock och rätt konsistens silades den och smakades upp med sherryvinäger, salt och socker. Viktigt att inte vara rädd för att använda socker då den hjälper att ta bort den bittra smaken.

Pommes Duchesse: Jag kokade potatis, lät den ånga av, pressade den och blandade med smör, en skvätt grädde och två äggulor. Smeten fick kallna innan den spritsades genom en tyll på en plåt. Gratinerades under grillen i ugnen strax innan servering.

Svamp: Champinjoner skivades och stektes tillsammans med shitake i olivolja tills de började släppa vätska då jag tillsatte lite soya och vatten och lät det hela koka ihop.

Grönkål: Rensades, skivades grovt, blanchades, frapperades för att sedan simma ihop med vatten, smör och lite vinäger i stekpannan tills allt gick ihop.

Bearnaise enligt klassiskt vis.

Entrecôten (U.S. Beef) stektes till perfektion. Kanske svårt att se under all sås :)

Vad säger man?


Dessan tyckte att henned tallrik också skulle visas upp :)

3 kommentarer: