måndag 21 november 2011

Storkokshelg.

Under helgen fick jag lite gjort i långkok/storkokslådan (i frysen). Jag tog ut ett fläsklägg och ca 3 kg blandfärs jag inhandlat någon gång då det varit bra pris för bra kött. Det skulle bli till en lasagne/köttfärssås och lite kokt fläsk helt enkelt.


Jag kokade upp fläsket i kallvatten för att sedan ta av det, spola av och lägga i kallvatten igen. 


Le bouquet garní: Timjan, persiljestjälkar, lagerblad, snöre.


Lite ögla.


Lägg alla grejer på snöret.


Trä snöret genom öglan och snurra upp. 


Et voilá!


Plums i vattnet (efter jag skummat av allt, ja, skum) med  lite lök, vitkål, tre nejlikor, ett kryddpepparkorn, fänkålsfrön, vit/svartpeppar.  Sen fick det koka. Länge. Och när lägget var klart  ställde jag det ute på balkongen över natten i sitt egna spad.


Under tiden hackade jag ihop ett mirepoix med selleri, morot, lök, vitlök, chili och persiljestjälk.


Fräste runt det i olivolja tills det var mjukstekt och klart då jag hade i diverse kryddor (piripiri, oregano, timjan, svart/vitpeppar, korianderfrön, fänkålsfrön osv..), tomatpuré, lite harrissa och efter ett tag hela skalade tomater. Det fick puttra på i ett hörn. 


Färsen stektes på hög värme med olivolja och rapsolja och kryddades med salt och cayenne. Viktigt att krydda maten genomgående och inte förlita sig på att en del ska smaka upp den andra.


Varje gång osten håller på att ta slut och ligger och skräpar som en liten flärp i kylen så plastar jag den och slänger jag in den i frysen för att göra tex en ostsås.


Jag kokade ihop en bechamél  (50gr smör, 50 gr mjöl, 1 liter mjölk, lite grädde, salt&vitpeppar) och hade i den tärnade osten. Yummy in my tummy. Vet inte riktigt varför, men jag tycker om bechamél. Som fan.


Full produktion. Köttfärssåsen kokade i ca 50-60 min innan jag varvade ihop den med pastaplattor och ostsås.



Ca 25-30 min i ugn 200ºC. Jag plastade den och ställde den i svalen (på balkongen) .


Dagen efter kuttades lasagnen upp och portionerades i lådor. 10 lådor lasagne och 3 portioner köttfärssås. Very nice.


BLAM! sa lägget och delades upp i diverse goda delar. 


Lite fläsk sparades i buljong.


Resten smetades ihop med senap, tomatpuré och mörk sirap. 


PANG! Lite rotfruktsgratäng och rostat fläsk. 

.............................................................................................................

 Dagarna efter skulle det bli fläsklägg med rotmos. It's a classic!
 

Kålrot, rotselleri, morot, potatis.


Chopchop, boilboil.  Jag hade buljongen från lägget i här med rotfrukterna.


 När rotfrukterna är klara mosar man sönder dem med lite smör och späder med buljongen de kokade i.


Det blir typ inte godare än så här. SÅ. JÄVLA. GÖTT.

2 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med. Ser så jävla gött ut.
    Vegetarianen som sitter bredvid i soffan håller dock inte med.


    /J

    SvaraRadera
  2. Kött Kött Kött! Ser dock gott ut, inte lika bra som min vegetariska lasagne!
    (Såg inlägget när du la ut det men har inte orkat kommentera) Hälsa grabbarna :P

    SvaraRadera