tisdag 23 augusti 2011

Gem Squash med Shrimpchowder och Kummel.

Panos på jobbet hade odlat Gems över sommaren. Växte som fan tydligen. Jag har aldrig smakat och det skulle bli väldigt intressant då jag har fått höra en hel del om dem.


Fina i portionsstorlek.


Enligt klassiskt tillagningssätt så naggade jag dem med en gaffel och kokade i saltat vatten i ca 25 minuter. 


Under tiden stekte jag lite fina bitar kummel ordentligt på skinnsidan. 


Chowdern värmdes på och räkorna ströddes över. 


Sen begravdes fisken i den småputtrande chowdern i någon minut innan den var klar. Väldigt krämig blir fisken som kokar klart i grädde och godis. 


Gemen kuttades upp..


och serverades på klassiskt sätt, nämligen salt, smör och vitpeppar. Smaken var typ en blandning av majs, zucchini, pumpa och lite potatis. Riktigt gott, man liksom mushar runt allt till ett mos i skalet. Vissa gems som växt till sig lite och får mjukare skal äter man hela med skal och allt. 


Tack Panos! It was fucking amaazing ;)

torsdag 18 augusti 2011

Cesarsallad.. typ.

Jag satt och tittade på australiensiska Top Chef ett tag sedan. Det som brukar vara ganska underhållande chockade mig med en VÄLDIGT tråkig version av cesarsallad som de ägnade alldeles för lång tid på. Jag blev irriterad och samtidigt lite sugen på att göra en sallad.


Bacon, kyckling, levain och lite grönsaker.


En grej som fastnade från det annars skittråkiga inslaget var att hon rostade baconet med lönnsirap, så det testades här. Man lär sig något varje dag :)


Bröd, olivolja, salt, peppar, krossad vitlöksklyfta som rostades i ugn.


Lite blanchering.


Romanen revs och sköljdes.


Snabbmarinad av kyckling med soya, riven vitlök, riven ingefära, grön srirasha och sesamolja.


Hade lite cesardressing i frysen som jag provade att tina. Det gick inte bra, men wahevva lite sprucken bara, det blandas ändå i magen :)


Vax, skär och haricotvertes-bönor, broccoli, lite sallad.


Lök, gurka, tomat, nektarin.


Krutonger, parmesan, bacon, perfect eggs.


På med kyckling och dressing. Det var ju väldigt gott. Och mycket. Man kan liksom inte få nog av krutonger och gottgott. 

tisdag 16 augusti 2011

Bakispizza.

Ok, så efter lite bra basmusik (AOD) så slutade kvällen med mycket glädje och kanske lite för mycket alkohol. Dagen efter blir ju som bekant mindre skoj. Därför tog jag tag i mig själv och livade upp stämningen med en fet pizza. Man behöver ju mat!


Deg gjord på vetemjöl, vetekli, surdeg, olivolja, jäst, mjölk, vatten.


Enkel tomatsås kallmixades. Krossade tomater, tomatpuré, vinäger, socker, oregano, olivolja, s&p. Orka stå och koka en "perfekt" sås när man mår prutt. 


Lite topping då. Har man ost så brukar ju inte resten spela så stor roll då nästan allt blir gott på pizzan. Riven cheddar/mozarella, parmesan, tomat, tysk korv, falukorv, aubergine och tysk typ rimmad skinka (presenter från Tyskland utan närmare beskrivning).


Auberginen skivade jag ATAP (as thin as possible) och vände runt med olivolja, salt och oregano. Fick stå och dra medan jag kuttade upp resten av ingredienserna. Sen var det bara att lägga upp allt.


Zåz.


Ost. Någon med korvfingrar börjar lägga på korv i förväg.


Kjött.


Aubergine. Någon med korvfingrar tar bort korv och äter den.


Jag var ju tvungen att göra en fejk-chilibea/emulsion. I NEEDED THE FAT OKAY?


Uhh. Jag åt för mycket vill jag minnas.

söndag 14 augusti 2011

She is alive!




Efter att nästan ha dött på grund av felaktig diet (semper majsvälling) under frånvaro av förälder så har hon fått tillbaka sin kraft. Tack Saltå Kvarn för era dunderprodukter!

onsdag 10 augusti 2011

Grillmode.

För några veckor sedan besökte vi släkt på Ljusterö. Det blev ju så klart lite grillning. Gäller att passa på, det är ju inte så långt kvar på säsongen :)



Rosésallad, endíve, vårlök, paprika, fänkål, zucchini, aubergine. Pang allt på grillen och sedan ner i olivolja, vitlök, citronzest+saft osv. Har blivit lite utav sommarens klassiker men det är ju så gott!!


Rustikt!


Salsiccian var förkokt i vitt vin mm.Lammkebaben förbakades lite i ugnen så att det skulle bli lättare att grilla.


Lite hängmörad (fick hänga i kylen typ 3 dagar) entrecôte.



Värmehållning efter grillning.


Grillades på hög värme och mot slutet penslade jag med rödvinssky som fick karamelliseras lite innan köttet fick vila.


Körde lite Jamie Oliver med uppdelningen av bitarna. Varje skiva har en stor rund bit, en lite mindre och en typ flärp, alla med olika texturer. Rätt intressant sätt att skära upp entrecôte.

Lite mer tillbehör serverades på bordet. Hann såklart inte med att fota då hungern satte in. Känns lite vemodigt nu, det var början av sommaren och nu känns det som om den håller på att ta slut. :(

torsdag 4 augusti 2011

Chopsticks!!

Innan jag åkte på semester så hände det! Jag åt på Chopsticks! Något som jag tänkt göra rätt länge men aldrig fått tillfälle till. Hur hände det kan man fråga sig? Jo, på bästa möjliga sätt, så här:

- M ska bli bjuden av sin arbetskollega på en kinesisk middag. (kollega om sin fru)
- Nice! Är det på restaurang? (jag)
- Ja, kollegan är från Kina och hon ska bjuda alla sina kollegor på autentisk kinesisk mat.
- VA? JAG SKA MED!

Typ så där gick det till när jag bjöd in mig själv på den middagen :) Det har varit en dröm att få riktig kinesisk mat, något som verkar vara svårt att hitta i Sverige. Efter att ha frågat lite så verkade en restaurang vara dit man skulle och det var då Chopsticks. Där var middagen! Så klart så dokumenterades alltihop:



Vi fick sitta runt ett stort bord (ingång bakom garderoben VIP-style ;) med en roterande skiva i mitten som alla rätter kom på. Mycket trevligt om man är ett större sällskap. Kalla rätter kom först, sedan varma och sist lite efterrätt och frukter.


Suddig bild på (ivrig och hungrig vid det här stadiet) typ soyatorkat fläsk. 


Kalla kycklingvingar.


Inlagd rättika. Mild och mycket god.


Manet med zucchini. Knaprig och god.


Frukt med helande egenskaper, smak och konsistens lite som mjukare dadlar.


Sjögräs. Jättegott och milt. Alla kalla förrätter var rätt lugna i smaken.


Sen kom en majs/kyckling/krabbsoppa. Varm som fan och smarrig.


Anka (inte Peking-style) saftig och smakrik. Gillar hur de skär upp med ben och allt.


Friterad tofu. Krämig.


Någon plattfisk i soyasås. Jättegod. Mild men ändå smakrik, lena fina smaker.


Här blev jag lite skakig för det var sidfläsk som var typ torkad, typ ugnsrostad i tunna skivor. Under låg torkade "grönsaker" (bästa förklaringen) och ångad pak choi. Runt om var små tjocka pannkakor som man la i lite av varje och fick en royal wrap.


Pilgrimsmussla med svarta bönor och torkad fisk.



Saltbakade räkor (lite bananigt)


Wokad kyckling (också lite bananigt. kanske ville de att alla skulle vara nöjda? :)


Den här var nicet, mitt i EHEC-rapporteringen dessutom. Tunt utbankat nötkött rullad runt munggroddar och isberg, panerat och friterat. Skulle man bli smittad av den skulle det vara värt. 


Ångad pak choi i god buljong.


Friterad vetedeg. Den här var barnens favorit. Och alla andras :D


Ångade shu mai med räkor.


Ångad någonannandumpling med fläsk.


En av desserterna som inte var frukt - Söt rödbönspasta, sesampanerad och friterad. Efter att ha ätit den kan jag säga att jag var lite sådär mätt.


SLAKT! 
Det här var en upplevelse jag sent kommer att glömma. Helt fantastiskt. Trots att jag vaknade mitt i natten och var tvungen att ta en Samarin :D