måndag 31 januari 2011

Les Madeleines.

Häromdagen var syrran här och vi hängde ut och bakade kakor. Närmare bestämt madeleiner. Hade aldrig provat på det, men när man ser såna här filmer blir man ju inspirerad.






Mina fina tarteletteformar kom äntligen till användning!


Mycket goda! Satt och delade på nästan hela fatet (the shaaame) och ett glas mjölk. Mmmmm..

Grön Sriracha


It's the shit!
Om man vet skillnaden i smak på grön och röd tabasco vet man ungefär skillnade på grön och röd shriracha. Lite mildare, mer syrligt bett. Smarrig och välkommen nyhet!

söndag 30 januari 2011

Meze.


Rostad ciabatta
Blanchad broccoli stekt i olivolja och tunna skivor av vitlök
Två sorters bläckfisk (pulpo/octopus och calamares/squid. Varför finns det inga svenska ord för dessa olika arter?)
Tomatsallad med rostad paprika och picklad rödlök.

Ibland är det enkla överlägset. Man behöver inte göra mycket här, bara man har lite tid att sitta och plocka och äta. Kanske ett litet glas ouzo till. Giamas :D

fredag 28 januari 2011

Swedish Classic: Yellow Chicken Curry.

Yes so let's see how to do a Swedish classic dish that is called "Chicken in yellow curry". This is not classic like dated-200-years-old, but more like a modern classic. I would guess it came to life here in Sweden in the 60´s or 70´s.The main spice is yellow curry-powder also called madras curry.
Of course there is an easy way to do things, but as always I can't help evolving the recipe a bit.


To start with I had boiled a whole chicken the day before. Simply in water with a carrot, an onion, a leafe of bay, some thyme and white pepper. It had rested in its own broth over night in the fridge.

So i chopped some yellow onion, red pepper and cabbage.


 Fried of the onion in quite a lot of butter and some olive oil until softened.


Then added the cabbage and fried a bit more before adding the curry powder, some sambal oelek and tomato purée.


I gave the spices some life before adding a tablespoon or two of flour. The flour was mixed in good so there would be no lumps.


Then I added the broth that the chicken had produced. Magic to cook a chicken and get a "rest product" like chicken broth :) I can't say how much broth I took, but use less to begin with and add more if needed. The other way around is not that easy. Cook for 5-10 minutes to get rid of the powder taste of the flour.


I didn't have any cream to finish of the dish, so I used some coconut cream instead. As good as cream, although cream is the swedish way.


Then I added the chicken. Rinsed into small pieces without the skin. To balance the flavours I had some plum sauce and some japanese soy (sweetness and salt).


 Voíla! Some nice rice and pickled cucumber to go with.

You could also use pieces of chicken like the filet if you wanted but this is by far the best way.

Fläskbog med surkål och kummin forts.

Glömde posta resultatet. Efter ca 2 timmar plus lite till var allt klart. Tog två gafflar och drog isär kött stycket i mindre bitar innan jag plastade och ställde allt på balkongen. Mindre bitar gjorde jag för att det skulle bli lättare att servera och för att all vätska skulle åter in i köttet medan det vilade/svalnade. 


Serverade enkelt med pommes och majjo (extra dijon-ig). Fantastiskt gott och saftigt.

torsdag 27 januari 2011

Blomkålssoppa.

Enkel och god soppa. Grunden funkar till flera rotfrukter/grönsaker tex, morotssoppa, palsternackssoppa, sparrissoppa osv.


Blomkål, lök, potatis och rotselleri. Man kan ha i diverse fler saker som tex palsternacka eller annan ljus rotfrukt för att få en fyllig smak, men viktigt är att inte "överglänsa" huvudråvaran som i detta fall är blomkål. Det blir en god soppa iaf, men man får ingen tydlig smak. 


Sautera lök,


ha i potatis och rotselleri.


Sen blomkål, allt utan att ta färg. 


Häll på buljong, eller vatten+buljongtärning så att det blir typ 50/50 vätska/saker. Man kan även ha i en skvätt vitt vin. 


Mixa och smaka upp med salt, vitvinsvinäger/citron, peppar. Jag hade även ett par stänk tabasco. Jättegott är ju såklart att ha i en skvätt grädde typ 1dl till 1lite soppa. Gör allt krämigare och jämnare. 


Jag tog vad jag hade vilket var stekta krutonger av en överbliven ostmacka på morgonen och lite gräddfil.
Nice.

Snuten.

Tack för din kärlek och alla fina stunder.


Ha det bra nu.

lördag 22 januari 2011

Kvällens Middag: Pytt i Panna 2.


Helt enkelt gott. Pytten innehöll potatis, gul lök, falukorv, kalvbringa, fläskkarré och skinka. Lite stekt ägg som tillbehör samt rödbetor, tabasco, HP-sås och picklad liten rödlök. Rödlöken var en höjdare om man kan tåla lite starkare löksmak.

Dessan hade lagt sig tidigt så det blev TV-dinner ;)

Fyllekäk.

Ikväll är det röj med bas och sånt. Bla Trickykid står och får folk att må bra. Mer info.

Som vanligt gäller det att ha bra mice en place hemma då diverse grillkiosker och dylikt inte finns närvarande. Man måste ju ändå orka med en morgondag också. Inga lata dagar med en liten tornado hemma.


Så det blir lite oxfilé. Liten snuttbit som kryddas med salt&peppar och shichimi. Steka, vila som vanligt. 


Klyftpotatis..


Lite tortillia som stektes lite lätt.


Så till monteringen. Lite majjo för fetma, krämighet och smak.


Ett par skivor ost som ska fungera både som skydd för brödet så att det inte blir blött och som seg smält god ost helt enkelt. 


Lite karamelliserad rödlök.


Sen en salsa på avokado, tomat och gul lök (ja lök igen men det lär ju inte vara många som vill vara i min närhet imorgon iaf) smaksatt med olivolja, salt, grön shrirasha (yes, det finns en grön och den är skitgod) samt grön tabasco. Det här är ju rätt blött, det behöver vara det för att smaka gott, så här skyddar osten brödet lite grann. 


På med det och köttet skivat över. 


Sen var det bara att rulla ihop. 


Serveras med ett päron, en varm choklad som ska bli kall och potatis. Potatisen och wrapen får åka in i micron, ja det finns tusen andra bättre sätt men man får tänka på att kroppen och hjärnan inte funkar helt hundra.

Låt oss festa :)

fredag 21 januari 2011

Fläskbog med surkål och kummin.

Hittade denna fläskbog som såg helt ok ut, man måste ju jobba lite mer med den om den ser lite tråkig och fettfri ut. Min plan var att göra som jag en gång gjort, nämligen Jamies Gulash. Förutom att denna gång inte använda en gjutjärnsgryta som jag gjorde den gången och fick lära mig att tomat eller vinäger inte är vän med gjutjärn om inte man är i extremt stort behov av ökat järnintag. Det blev supergott, och då menar jag verkligen supergott, förutom att det också smakade järn. Förjävligt att när det är dags att skörda frukterna av ens arbete märka att frukten smakar skit.

Hursomhelst så glömde jag att köpa paprikor och chili så fläsket skulle få en annan twist.


Bogen skårades på fettsidan och saltades och pepprades ordentligt.


Stektes ordentligt med fettsidan ner i olivolja ganska lång tid (tillräckligt för att hinna se Figges jive).


Lyfte ur bogen och stekte sedan skivad vitkål och morot som kryddades med kummin, timjan, lagerblad, salt&peppar.


När kålen började bli brun och karamelliserad hade jag i lite salsiccia för smak och utfyllnad. Stekte upp den så den släppte fett och hade sedan i hönsbuljong, vitt vin och äppelmos.


Sen var det tillbaka med bogen, täckte över den och fyllde på med vatten. 


"Lock" på och in i ugnen på 200ºC i 2-3 timmar? Resultat kommer :)

Beef Bredie.



Häromdagen var det catering till bagerilandslagets pressvisning. Bland annat var det en bredie, som är en kryddig typ curry från Sydafrika. Tog med lite hem som jag serverade med ris, yoghurt blandat med tranbärschutney (variant på banan och chiliyoghurt som är riktigt nice), kokosflingor, russin och ja, bröd. Bakat av bagerilandslaget. Det var ju trevligt :)

Nicet bröd.


 Underbart bröd som gjordes på levain, rågmjöl, grahamsmjöl, linfrön, mörk sirap, salt. I slutet av bearbetningen hade jag i lite sultanrussin och turkisk yoghurt. Allt var på fri hand, så när jag smakade var jag så överraskad av den fina konsistensen och smaken. Underbart frasig på kanterna, inte hård utan frasig. Kult!

Har varit lite upptagen de senaste dagarna med att ta mitt körkort! YEAH!

tisdag 18 januari 2011

No pictures!

Igår lagade jag en grej som jag inte trodde på, så jag tog ingen bild. FAIL! Det var riktigt smarrigt.

Det hela började med att jag hade frysrensning/iordningställning pga en massa lasagne/moussaka och då fick två grejjer inte plats. Majs och spenat. What do do? En curry? Inte med majs.. Tänka tänka..

Jag blandade kikärtsmjöl, rismjöl och lite vetemjöl med vatten och is så att det blev en lite klumpig konsistens (typ tempura) och lät det svälla/vila ett tag. Jag smakade upp smeten med tahini, timjan och tabasco. Majsen och spenaten chockade jag i varmvatten och kramade ur innan jag vände ner i smeten. Det skulle bli som en tempura fast inte som ett täcke utan som en boll.

Jag klickade i matskedsstora bollar i varm olja och stekte ganska ordentligt så att innanmätet blev tillräckligt lagat. Lät droppa av på papper och saltade med flingsalt samt shichimi över. Serverade med turkisk yoghurt som ripplats med olivolja och lite salt.

Det var underbart! Frasigt, salt smakrikt med spenat och allt! Majsen fastnade inte i tänderna som man skulle kunna tro utan det var succé!!

Nöjd.

Fried Chicken.

I somras såg jag Jean-Georges Vongerichten på Martha Stewart Show. Där lagade han en RIKTIGT god rätt som jag provade helt enligt recept och det var så nice. Hade dessutom paki-mango som var billig just då. Den är ju extra söt och god. Recept här. Missa inte fortsättningen här. Såsen är knepig men himmelsk. Om du orkar, har tid och ingredienserna lovar jag att du inte ångrar dig, utan minns det som the time of your life.

Häromdagen gjorde jag marinaden till lite kycklinglår som jag köpte på Hötorgshallen.


Jag började med att "långsteka" vitkål med olivolja, salt, timjan och en knivsudd socker. På lägsta temperaturen lät jag den stekas länge, länge tills den var helt mjuk och mör. 


Kålen blandade jag ner i lite kokt Nishiki-ris. 


Efter att ha legat i marinaden i nästan 2 dygn klappade jag kycklingen torr och masserade den med rismjöl. Man kan vända i mjöl också, men det här är lite enklare och mindre spill blir av.


Den friterades i rapsolja. Man behöver inte oroa sig för att steka för hårt utan det blir snarare gott då. Crispy!


En snabb sås med dessa ingredienser för att ge lite kärlek. Curryketchup asså! Varför har ingen visat denna glutamathärva för mig förut? Det är ju skitgott!


Mmmmhmm! Dat be some nice chicken!

måndag 17 januari 2011

Moussaka, köttfärssås, lasagne. Allt på en gång.

Ok. Nu kommer det. Det var ett tag sen sist och det har saknats här hemma. Köttfärssåsen! En god grej att ha i frysen. Man kan äta med pasta, man kan göra nachotallrik (en klassisker), man kan fylla piroger osv. Eller så kan man göra som jag gjort här, nämligen moussaka och lasagne. Det kräver tid, planering och kärlek men när man är klar har man frysen full av godsaker.


Basen. Här gäller det att ge kärlek. Man kan gå en enkel (men god) väg genom att bara använda lök, morot och rotselleri.Eller så kan man gå lite bananas och använda lite det man känner passar till. Jag valde ju såklart det senare alternativet då jag måste visa för omvärlden hur man skulle kunna göra. 

Lök, morot, rotselleri, vitlök, chili, paprika, persiljekvistar, fänkål, vitkål. Allt tärnat och sauterat i olivolja ett tag. Här bildas en hel del smaker och aromer som ska ge liv till det hela.


När det började bli mjukt, sött och smakrikt hade jag i hela fänkålsfrön, vitpeppar och svartpeppar mortlat, även timjan, oregano och en nypa socker. Fräste liv i kryddorna innan..


 Tomatpuré, krossade tomater, buljong och vatten. Salt hade jag i allt eftersom. Här har man en fin start att ha i köttfärs, men den måste ju såklart stekas först!


Ca 1,5 kg blandfärs och 1 kg fläskfärs (billigare och gott) stektes i omgångar och kryddades med salt&peppar. Med en visp duttar man lite lätt på toppen för att se till att färsen inte klumpar ihop sig.


Sen var det bara i med allt, skölja med lite vatten och hälla i det och steka nästa omgång. När allt var stekt kokade jag under lock på lite lägre temperatur i ca 1-2 timmar. Avslutade med att smaka av med lite soya (god salt smak), sweet chili (för lite sötma) och rödvinsvinäger. När man gjort detta är man hemma. Man kan frysa in i portionspåsar och bara ta ut när man kokar lite spaghetti och njuta. Supergott och fett bra att ha som backup i frysen. Men det här är för n00bs :)  Är man lite ball så kör man vidare. 



Medan köttfärssåsen puttrar på i sin värld gör man en bechamél. God sås som har skällts ut lite för mycket pga felanvändning. Personligen tycker jag att den är förbannat god.

Till 1 liter mjölk har jag ca 90-100gr smör och mjöl. Börjar med allt smälta smör, sen tillsätta mjölet och blanda ordentligt för att sen vispa i mjölken. Smakar av med salt, vitpeppar och en mininypa socker. Puttra ca 10 min. Vissa säger att man ska ha varm mjölk för att det kan klumpa sig annars, men jag har aldrig gjort så. Fattar inte varför.


I frysen har man ju såklart lite tråkig ost som man någon gång köpt och inte gillat och tänkt "Hmm, istället för att slänga den här klumpen fryser jag in den så att jag kan använda den till någon slags ostsås". Ta ut den osten. Tärna den och vispa ner när bechamlén kokat klart.


Så till lasagnen. Jag börjar med ett litet lager av bechamél och köttfärssås.


Sen lite pastaplattor för att sedan lägga på ytterligare lager av becha och köttfärssås.


Varva.




Sist av allt lägger jag på lite av båda såserna. Färdig att köra in i ugnen i typ 20-25 minuter. MEN VÄNTA! DET FINNS MER!

Känner man att man inte riktigt tycker att lasagne och köttfärssås räcker kan man ju köra vidare. När man ändå är igång liksom.


Salta ur skivor av aubergine. 


Stek. 


Skiva potatisar och lägg dem i vatten. Sila. 


 Stek.


 Lägg på galler om du kan för att få bort lite fett, som bekant är ju aubergine lite utav en svamp.


I resterande bechamél (du sparade väl lite till moussakan? SÄG ATT DU GJORDE DET!!) kan man ha i fetaost. Det här är inte standard och inte nödvändigt, men ack så gott. Även en äggula är the way to go. För smak, stabilitet och utseende (det blir mer gyllene). 


Första lagret: Potatis.


Andra lagret: Aubergine.


Tredje lagret: Köttfärssås.


Fjärde och sista lagret: Bechamél. Färdigt för ugn ca 25-30 minuter.


 Voíla! Då var det bara ut i svalen, dvs balkongen :)



Sen är det bara att dela upp inför frysning. Det blev 7 port köttfärssås, 6 halvport lasagne, 4 halvport moussaka + 6 helportioner (2 åts upp och fick inte medverka vid fototagning).


Man kan kominera med någon sallad om man vill det. Eller inte. Spelar ingen roll, det är gott iaf. Orka göra detta, för det är en lunch/middag-räddare :)